Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2014 11:34 - Псевдолекарството Осцилококцинум
Автор: asthfghl Категория: Технологии   
Прочетен: 11055 Коментари: 5 Гласове:
20

Последна промяна: 21.01.2014 14:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image
Осцилококцинум (или Осцило) е хомеопатичен препарат, рекламиран като средство за облекчаване на "грипни състояния". Препаратът е особено популярен във Франция. Произвежда се от френската компания Боарон, която е единственият лицензиран производител на Осцилококцинум. Все пак съществуват и други производители, които приготвят подобни препарати. Осцилококцинум се използва в повече от 50 страни. Специално във Франция се произвежда от повече от 65 години.
Препаратът се извлича от патешки черен дроб и сърчица, разредени до 200С - съотношение, което представлява 1 част патешки дреболии, разтворени в 10^400 части вода. Тази степен на разреденост е толкова висока, че крайният продукт най-вероятно не съдържа и една молекула от първоначалния черен дроб. Като оправдание за този парадокс, хомеопатите твърдят, че молекулите оставят "отпечатък" в отварата и носят оздравяващ ефект на тялото, макар че не съществуват никакви доказателства, които да подкрепят този предполагаем механизъм или неговата ефикасност, отвъд ефекта на плацебото.
image
Съдебни искове

От 2011 г. насам в САЩ са заведени няколко групови искове срещу Боарон от името на клиенти, закупили Осцилококцинум, обвиняващи компанията, че погрешно твърди в своите реклами, че Осцило може да лекува грип. През август 2012 г. страните постигнали взаимно споразумение, нов последствие през септември 2013 г. решението било оспорено в Апелативния Съд на САЩ от част от ищците, които са били против споразумението.
Произход и история
За пръв път понятието Осцилококцинум е въведено през 1925 г. от френския лечител Жосеф Роа (1891-1978), който изпълнявал военния си дълг по време на испанската грипна епидемия от 1917 г. Роа написал, че след като изследвал кръвни проби от жертви на грипа, той забелязал нещо, което му се сторило като проява на вибриращи (осцилиращи) бактерии, които съответно нарекъл "осцилококи". Роа твърдял, че ги е открил в кръвта на пациенти, които страдали от няколко различни вирусни инфекции като херпес, варицела и херпес зостер. Той сметнал, че тази бактерия е именно причинителят на заболявания от такъв широк диапазон като екзема, ревматизъм, туберкулоза, дребна шарка и дори рак.
Скоро било доказано, че неопитността на Роа в работата с най-елементарните научни прибори за онова време го е подвела и накарала да определи миниатюрните мехурчета, които наблюдавал в предполагаемите бактериални култури, като "осцилококи".
Това обаче не попречило на Роа да продължава да вярва, че е открил нова бактерия в кръвта на пациенти, включително болни от рак. Така че той веднага се заел с изработването на ваксиноподобно лечение за тях - което, разбира се, се оказало пълен провал. Оттогава медицинската наука недвусмислено е оборила теорията на Роа: ревматизмът например въобще не се предизвиква от бактерии, а дребната шарка се причинява от вирус, който е далеч по-миниатюрен от какъвто и да е обект, който Роа би могъл да наблюдава с оптическия си микроскоп по онова време. Самата предполагаема бактерия "осцилококи" никога не е била наблюдавана като такава.

image
Роа продължил да търси недвусмислени доказателства за съществуването на "бактерията", изследвайки няколко вида животни. Докато накрая му се сторило, че я е открил в черния дроб на лонгайлъндската патица. Днес, съвременният препарат се произвежда от сърцето и черния дроб на московската патица (по-долу е описано как точно става това).

Във Франция, продажбата на всички останали такива продукти след производство по т. нар. Корсаковски принцип на разреждане, било забранено до 1992 г., с изключение на Осцило - благодарение на специална мярка, която била въведена за него. През XXI век, Осцилококцинум вече е придобил статут на един от десетте най-продавани медикамента във Франция, широко се рекламира по всички медии и редовно се предписва за грип и простуда. Към 2008 г. в САЩ са продадени годишно количества за $15 млн., а препаратът също е широко разпространен и в цяла Европа.
Приготвяне
Според опаковката, съставките, които се съдържат в 1 g Осцилококцинум са както следва:
- Активна съставка: Anas barbariae Hepatis et Cordis Extractum (т.е. екстракт от черен дроб и сърце на московска патица) 200CK HPUS 1 x 10^-400 g. - Неактивна съставка: 0.85 g сукроза, 0.15 g лактоза (т.е. 100% захари).

image
Маркировката 200CK означава, че препаратът е получен след поредица от 200 разреждания на първоначалната съставка - екстракт от сърце и черен дроб на московска патица. При всяка стъпка се извършва разреждане 1:100, при което първоначалната смес съдържа 1% от екстракта, втората съдържа 1% от първата смес и т.н. Индикаторът "К" означава, че препаратът е произведен по Корсаковския метод, където вместо 1% от сместа да се заделя при всяка стъпка и след това отново да се разрежда, един и същи съд последователно се изпразва, след това се пълни наново и след това енергично се разтриса. При което се приема, че 1% от предишната смес се е запазила в него при всяко следващо разбъркване.
Разреждане от порядъка на 200С е толкова екстремно, че крайният продукт (хапчето) вече отдавна е престанал да съдържа първоначалния материал. Математически погледнато, за да получи пациентът дори някакъв бегъл шанс да изконсумира дори една молекула от първоначалния екстракт, се налага той да погълне такова количество от лекарството, което съответства грубо на 10^321 пъти целият брой атоми и молекули в цялата видима Вселена!
Като цяло Осцилококцинум се приема за безобиден. Когато попитали говорителя на Боарон Джина Кейси дали продукт, съдържащ патешки дреболии, е безопасен, тя отговорила: "Разбира се, че е безопасен. Нали не съдържа нищо".

image
Ефикасност
До този момент никъде не са представени никакви дори бегли научни доказателства, че Осцилококцинум има каквито и да е лечебни ефекти, освен очевидният ефект на плацебо, който обаче няма нищо общо с така смело заявените и така широко рекламирани медицински качества на продукта. Нито една молекула от заявената активна съставка не присъства в крайния продукт, нито пък има недвусмислени свидетелства, че патешкият дроб е в състояние да повлияе на симптомите на грипа. Хомеопатите твърдят, че така разрежданите молекули оставят "отпечатък" върху лекарството, но досега не е открит механизъм, по който това би могло да се случи. Хомеопатията като цяло се счита за псевдонаука. [ПОВЕЧЕ ПО ТАЗИ ТЕМА]
Тъй като се използва за облекчаване симптомите на грипа - сам по себе си заболяване, което обикновено затихва след разнообразен по продължителност период от време, най-доброто, което може да се каже за Осцилококцинум е, че той би могъл единствено да се свърже с частично скъсяване продължителността на проява на тези симптоми. С други думи, ако вземем някакво лекарство и грипът затихне, тогава е твърде лесно да припишем резултата на самото лекарство; а в същото време ще игнорираме факта, че заболяването може и да е затихнало по естествен път, независимо от външната намеса. Пациент, който претърпи лека форма на грип, навярно би приписал леката му форма на ефикасността на хомеопатичния препарат, а не на факта, че грипът поначало е бил в лека форма. И пламенно ще препоръча препарата на други хора, като така неговата популярност ще нарасне лавинообразно, предавана от уста на уста. Също така, най-вероятното обяснение на ефективността в случай на грип е, че много пациенти сами си поставят диагнози, които са погрешни: симптоми, които изглеждат като грипни, могат да бъдат причинени от ред други състояния като алергии към десетки и стотици субстанции. Но това няма да попречи на пациентите да ги припишат на грипна инфекция, която те така и не са получавали.

image
Едно изследване от 2002 г. заключава, че данните за предполагаемата ефективност на Осцилококцинум сочат, че хомеопатичните препарати не са по-различни от останалите псевдо-лечения, чиято единствена роля е да предизвикат проява на плацебо ефекта. В заключение от 2003 г., Националният Здравен Институт на САЩ излиза със становище, че като цяло систематичните изследвания на хомеопатичните препарати не са потвърдили претенцията на хомеопатията за статут на доказан лечебен метод на което и да е заболяване. Последващо изследване от 2005 г. на предлаганите методи за лечение на грип (а именно ваксини, противогрипни препарати и хомеопатия) заключава, че популярността на Осцилококцинум във Франция не е подкрепена от никакви настоящи доказателства за ефикасност. Според изследване от 2007 г., на този етап ефикасността на неконвенционалните лекове за сезонен грип не може да бъде потвърдена недвусмислено, а свидетелствата са в най-добрия случай незадоволителни и ненадеждни, ограничени от "твърде малки, непредставителни извадки, нискокачествена и вътрешно противоречива методология, или клинично несъществени прояви на предполагаемите ефекти". Като заключение, резултатите само препотвърждават неизмеримо по-голямата състоятелност на конвенционалните подходи към лечението на грипа. Доклад, публикуван от Фондацията Кокрейн през 2012 г., заключава, че липсват надеждни данни, които да водят до недвусмислено потвърждение дали Осцилококцинум е ефективен в предотвратяването и/или лечението на инфлуенца. Но това, разбира се, не пречи на влиятелния производител да продължава да получава лицензи за разпространение по целия свят.
Критики към маркетинга
Нетърговската образователна организация Център за Изследвания (CFI) и асоциираният към нея Комитет за Скептични Изследвания (CSI) са подали петиция към Администрацията по Храните и Лекарствата на САЩ (FDA), критикувайки Боарон заради подвеждащите търговски етикети и реклами на Осцилококцинум. Една от точките в петицията гласи, че опаковката на Осцилококцинум изписва предполагаемата активна съставка (патешки черен дроб и сърце) само на латински. Друга точка гласи, че онлайн рекламата на Боарон за продукта намеква, че той е получил одобрение от FDA. Роналд Линдзи, говорител на CFI и CSI заключава: "Ако Боарон възнамерява да продава пенкилер, поне можеше да пишат на езика на местния пазар върху опаковките".
Групов иск срещу Боарон е бил предявен от името на "всички жители на Калифорния, които са закупували Осцило през последните четири години". Ищците обвиняват Боарон, че "подвеждащо рекламира Осцило като способен да лекува грип, тъй като съдържа активна съставка, която доказано отстранява грипните симптоми до 48 часа". Също така, искът гласи, че вписаната активна съставка, а именно черен дроб и сърце от московска патица, не притежава никакви медицински свойства". В края на краищата е постигнато взаимно споразумение, според което Боарон не признава изрично каквито и да било нарушения, но се съгласява да внесе конкретни изменения в своя маркетинг. Тези мерки включват добавяне на съобщение върху опаковката, което да гласи: "Този метод не е тестван и одобрен от Администрацията по Храните и Лекарствата"; а също: "C, K, CK и X са обозначения на хомеопатични степени на разреждане".
Същевременно, у нас Осцилококцинум продължава да се продава свободно по аптеките из цялата страна, като се радва на безпрецедентен ръст на популярността си.
image
  И един въпрос към тези, които, въпреки всички тези доводи, продължават да вярват безусловно на хомеопатията. Твърди се, че след безумно безкрайно разреждане на предполагаемата лечебна съставка (в случая с Осцилококцинум, черен дроб от патица, който всъщност НЕ лекува нищо) до пълното й изчезване от водния разтвор, самата вода "помни", че вътре е присъствала лечебна съставка и така лекува пациента. Но по същата логика, тя би трябвало да "помни" и някогашното присъствие на такива приятни примеси като животинска урина, човешки фекалии, молекули от разложени трупове, изгнили коренища от растения, остатъци от токсични отпадъци и т.н. и т.н. Тогава по каква логика въпросният обем вода би следвало да "запомни" лечебните качества на хомеопатичната съставка, а отровните качества на всички останали примеси да "забрави"? Не би ли следвало като пием вода да се разболеем?

Факт е, че до пускането на един медикамент на пазара минават дълги години на изследвания, тестове, строг контрол, пак тестове за странични ефекти и т.н. Искат се лицензи, регулации, покриване на всевъзможни стандарти за безопасност. Разбира се, че големите фармацевтични корпорации правят всичко възможно да наложат своя си продукт за сметка на чуждите. Това е факт. Но какво е необходимо, за да се пусне един хомеопатичен препарат на пазара? Принципът "може и да не помага, ама нали поне не вреди" е достатъчен.

Същото е и с практикуващите медицина - дълги години на обучение, разработване на дипломна работа, специализации... Стандарти, лицензи... А същевременно, един практикуващ хомеопат няма нужда от всичко това. Има нужда само от... вяра.  


Тагове:   псевдонаука,


Гласувай:
21



Следващ постинг
Предишен постинг

1. htpcl - nqkoi razo4arovan fen na psevdo ...
21.01.2014 13:05
nqkoi razo4arovan fen na psevdo lekarstvoto e zabil parvia minus
цитирай
2. saadi - Те затова повечето компании "си връзват гащите" в рекламите ,
21.01.2014 23:33
уточнявайки , че продуктите им "облекчават симптомите на грип и настинка" , а не - "лекуват заболяването" . Повечето хора обаче не обръщат внимание на тази "дребна" подробност и приемат хапчета , прахчета и сиропи за лекарство срещу самата болест .
Иначе като сме на тая тема , се сещам за една съвсем проста рецепта , която облекчава кашлицата при грип и настинка : Взима се една черна ряпа , изрязва се капачето отгоре и в ряпата се издълбава дупка с лъжичка . После се пълни с пудра захар и се затваря пак с капачето , да преседи малко , докато се разтопи захарта . От полученото сокче се пие по няколко чаени лъжички на ден .
Ефекта срещу кашлицата е същият (ако не и по-добър) отколкото разните му там сиропи и прахове . По-евтино е . И не на последно място - ако не ви помогне , то поне няма да ви навреди .
Хахаха ... гледам да съм полезен вече с коментарите си , защото скоро си писах с един блогър , който смяташе , че извънземните напоследък са ни забързили звука и доказателство за това било , че говорът и музиката от радиопредаванията от Америка стигали до нас почти мигновено , а обикновено на звукът би му било нужно повече време , за да се домъкне чак дотук . Аз му казах , че най-доброто оръжие срещу злонамерени забързяващи звука извънземни е прочитането на статия в уикипедия за радиовълните . Оказа се , че блогърът остана разочарован от мен като личност и освен това ми заяви ,че съм му бил напълно безполезен .
Надявам се поне сега да съм помогнал на някого за кашлицата му .
цитирай
3. asthfghl - 2.
21.01.2014 23:52
Принципът "може да не помага, ама поне не вреди" е много често използван от псевдонауките, вярно. Само дето в случаи като този се правят пари на гърба на хорското лековерие - при положение, че биха могли да се "хванат" болестите на доста по-ранен етап, вместо да се пробват псевдо-методи като хомеопатията и едва по-късно да се прибягва до конвенционални методи (когато вече е късно). От друга страна, изчезването на симптоми на иначе леки болежки, които така или иначе биха преминали от само себе си, погрешно се приписва на магическото въздействие на тези илачи (ефектът на самовнушението тип "пенкилер").

Причинно-следствената връзка между хомеопатията и облекчаването на симптомите е меко казано произволна. Не само, че няма данни за лекуване на причинителя, но няма недвусмислени данни и за облекчаване на симптомите (все пак в този случай говорим за несъществуващ екстракт от напълно безполезна субстанция като черен дроб от патица, нали).

В случая единствено можем да говорим за плацебо ефект. Който разбира се също не е за подценяване, но пък няма нищо общо с така заявените претенции на този продукт. Плацебото е полезно в някои случаи, но си има своите ограничения. Така например, досега не съм видял някой хомеопат да се е заел с третирането на по-сериозни заболявания като сърдечно-съдовите или онкологичните. И за това си има основателна причина - просто плацебото не е достатъчно там, съответно и хомеопатията е напълно безполезна.

Този блогър, за който говориш, да не се казва случайно Пенчо? ;-)
цитирай
4. saadi - За блогъра не казвам кой е , защото иначе е лесно раним и ще рече , че се мъча
22.01.2014 08:07
да го злепоставя (освен ,че не му помагам с нищо) :-))
Все пак не е Пенчо , който не се е мяркал май скоро , сигурно зает да открива нови важни планети в Слънчевата система . А и Пенчо има винаги железни доводи за теориите си - най-силният от които е , че откритите от него планети "не се виждат , защото са невидими" /цитат/
Хомеопатията разчита единствено на плацебо ефекта и вероятно на това , че една лека настинка би минала така или иначе . В конкретния случай с осцилококцинума - черният дроб наистина играе важна роля в борбата с инфекциите , но това става , когато той е част от цялостен и най-вече жив , организъм . Да се твърди ,че вода , която е имала досег с черен дроб , ще играе ролята на инструмент срещу заболявания е наистина смехотворно .
"Тогава по каква логика въпросният обем вода би следвало да "запомни" лечебните качества на хомеопатичната съставка, а отровните качества на всички останали примеси да "забрави"?" е действително добър въпрос , който вярващите в "паметта на водата" би следвало да си задат .
цитирай
5. asthfghl - 4.
22.01.2014 11:09
В подобен разговор за хомеопатията, един мой опонент дори отиде толкова далеч в опитите си да намери извинения за псевдонауката, че по едно време твърдеше, че "не всички хомеопати вярват в паметта на водата". Но този постулат е в самата основа на хомеопатията - ако се отстрани, вече не говорим за хомеопатия.

> откритите от него планети "не се виждат , защото са невидими"

ХАХА! Познато :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4281038
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив